iocapitanoIO CAPITANO
Dinsdag 30 april 2024, 20:00 uur,
De Poorterij
Duur: 122 minuten (met pauze)
Regie: Matteo Garrone
Met: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawadogo
Seydou en Moussa, twee Senegalese tieners, verlangen naar een betere toekomst in Europa. Maar tussen hun dromen en de realiteit ligt een verraderlijke reis door een labyrint van controleposten, de verschroeiende Saharawoestijn, een smerige Noord-Afrikaanse gevangenis en de uitgestrekte wateren van de Middellandse Zee, waar duizenden hen voorgingen en omkwamen op bootjes die nauwelijks geschikt zijn voor de overtocht.
 
In het op het filmfestival van Venetië veelgeprezen en voor een Oscar genomineerde ‘Io Capitano’ presenteert schrijver- regisseur Matteo Garrone een ‘omgekeerde blik’ op immigratie terwijl hij een meeslepend epische, cinematografisch prachtige tocht van West-Afrika naar Italië toont. De kleurrijke beelden van Paolo Carnera staan voortdurend in lijn met Garrone’s gevoelige verhaal, een verhaal dat in de echte wereld slechts een statistiek zou zijn, een van de vele die een internationale crisis vormen.
 
Geïnspireerd op waargebeurde verhalen over de Afrikaanse routes van migranten naar Europa, is ‘Io Capitano’ een tijdloos verhaal over heldendom, een Afrikaanse odyssee met mythische elementen. Het ene moment teder, dan weer gruwelijke realistisch, maar voortdurend aangrijpend.