aktevanoprichting

 
Bioscoop Zaltbommel
- In 1913 opende in de Gasthuisstraat het Bioscope Theater Zalt-bommel, later Bioscoop Minerva, Initiatiefnemer was L. Ekelmans, eigenaar van cafe Het Wapen van Gelderland.
- Voor die tijd was er alleen een bioscoop als attractie op de Zaltbommelse kermis.
- In 1931 krijgt de bioscoop een andere eigenaar: W. van Dijk uit Tilburg, die meer bioscopen in het land exploiteert. Vanaf dat moment heet de bioscoop Luxor Bioscoop.
- In 1986 sluit Luxor Bioscoop zijn deuren. (bron: Brabants Dagblad)

FILMCLUB CINEMAARTEN sinds 23 november 1979
Toen eind zeventiger jaren het filmaanbod in de plaatselijke bioscoop van Zaltbommel, door de opkomst van de Videotheken, zodanig verschraalde, dat er bijna alleen nog maar porno- en kinderfilms waren te zien, vonden een aantal Bommelaars het tijd worden om cultureel verantwoorde films te gaan vertonen. In 1978 was Cinemaarten een feit en werd er iedere twee weken een film vertoond. Vele locaties hebben gediend als bioscoop, voordat Cinemaarten haar thuis vond in de Poorterij. Zo zijn er films gedraaid in het Nutsgebouw, in de bovenzaal van de Verdraagzaamheid en wat tegenwoordig het Hof van Gelre is. Vanwege de wissellende plaats van vertoning, moest de projector transportabel zijn waardoor de kwaliteit van het beeld veel te wensen overliet. Omdat de projector in de zaal stond was ook het geluid doorspekt met het geratel van het filmtransport. Nadat Cinemaarten haar vaste plaats in de Poorterij had gevonden kon er ook een betere 16 mm projector worden aangeschaft en werd het aantal voorstellingen verhoogd.

Het opheffen van de dienstplicht zorgde ervoor dat het aantal films op 16 mm uitgebracht sterk verminderde. Cinemaarten was daardoor genoodzaakt opnieuw in apparatuur te investeren en schafte haar eerste 35 mm projector aan. Een nieuw filmdoek en de projector zorgden ervoor dat de kwaliteit dusdanig verbeterde dat de toeschouwersaantallen drastisch toenamen. Ook kreeg Cinemaarten de mogelijkheid om recentere film te programmeren. Cinemaarten werd zo succesvol dat voortaan wekelijks op dinsdag een film wordt gedraaid. Het ledenaantal nam fors toe tot ongeveer 700 en gemiddeld had Cinemaarten 130 bezoekers per voorstelling.

Nadat Verkade in Den Bosch haar poorten heeft geopend is het aantal toeschouwers iets teruggelopen maar de leden zijn Cinemaarten trouw gebleven.

2011: Cinemaarten stond een technische vernieuwing te wachten, omdat binnen korte tijd de volledige filmdistributie digitaal zou worden. De filmclub zag deze ontwikkeling aankomen en had daarvoor een bedrag gereserveerd. Het meest ongewis was het voortbestaan van de Poorterij als filmhuis voor Cinemaarten.

20 maart 2012: Cinemaarten is digitaal. De verwachting eind 2011 was dat binnen een jaar geen nieuwe films meer uit zouden worden gebracht op 35 mm. Daarom stond Cinemaarten voor de keuze, of investeren in een digitale projector, of stoppen met film. Met meer dan 700 leden, was de keuze gemakkelijk. Het digitale tijdperk had zich al lang van tevoren aangekondigd en daarom waren er al reserveringen gemaakt voor nieuwe apparatuur. Cinemaarten had in 2011 haar intentie uitgesproken, om mee te doen aan een landelijk project voor de omschakeling naar digitale projectie. Bij een inspectie door de projectgroep in de Poorterij bleek dat er naast de investering voor de projector nog hoge extra kosten zouden komen voor de investering in geluidsapparatuur.

Het project was een koop/lease constructie met een looptijd van 8 jaar. Gezien de ongewisheid van het voortbestaan van de Poorterij geen aantrekkelijke optie. Cinemaarten zocht daarom naar een alternatief en vond dat ook. Er werd een projector van 4 jaar oud gekocht, die gezien de weinige draaiuren nog jaren mee zou moeten kunnen.

Het bestuur heeft met enige weemoed de 35mm projector definitief vervangen door de digitale projector. Daarmee is een eind gekomen aan het sjouwen met de grote spoelen, het ratelende geluid van de projector en de gezonde spanning van de operateur die de film zonder verspringende beelden en andere verrassingen wilde vertonen.

Menig maal kwam het voor dat de filmvertoning moest worden gestopt vanwege een technisch probleem. Dat is voorgoed verleden tijd.

DINSDAG 20 maart 2012 ging Cinemaarten digitaal van start met de film HABEMUS PAPAM.

Als u meer weet, met name over de beginjaren van Cinemaarten, horen we graag van u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.