LA NOTTE

Dinsdag 12 APRIL 2011

Poorterij 19.30 uur Lezing

Filmduur   115 minuten

Regie: Michelangelo Antonioni
Met: Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Monica Vitti

 

Voorafgaand aan deze klassieker houdt Gerard Huisman om 19.30 uur een korte lezing. Wilt u deze lezing bijwonen, zorg er dan voor dat u op tijd bent.

La Notte is het tweede deel van een drieluik en was de film waardoor Antonioni bekend werd en erkenning kreeg. Bij het eerste deel L'Avventura was er vooral veel wrevel over zijn manier van filmen.

Giovanni Pontano is een schrijver wiens nieuwste boek net uitkomt, Lidia is zijn intelligente vrouw met wie hij tien jaar getrouwd is. Beiden zijn op zoek naar iets om hun saaie leven de moeite waard te maken. Lidia denkt na over de man die ze in plaats van Giovanni had kunnen hebben, terwijl Giovanni zich meerdere malen laat verleiden door jongere vrouwen.

Antonioni maakt een koele registratie van mensen die eenzaam zijn in hun samenzijn en volledig langs elkaar heen communiceren. Cameraman Gianni di Venanzo, die eerder Il Grido en later L'Eclisse met Antonioni maakte en ook samenwerkte met Fellini (8½, Giulietta degli Spiriti), schiet het ene mooie plaatje na het andere in prachtig zwart-wit.

 

De 90 bezoekers waren heel verdeeld in hun mening over La Notte: 3,42 gemiddeld
De beloofde lezing door Gerard Huisman ging door ziekte niet door.
Op korte termijn moest er toch iets komen:
een mini lezing van een kwartiertje door Kees voor een vijftigtal filmbezoekers.