LE CONCERT

Let op! Maandag 22 november 2010

Poorterij  20.15 uur

Duur:  119 minuten

Regie: Radu Mihaileanu

Met:   Aleksei Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, Miou-Miou
 

 

Het werk van regisseur Radu Mihaileanu (51) draait om twee onderwerpen die met zijn afkomst verbonden zijn: communisme en jodendom. De zoon van een Roemeense joodse journalist groeide op onder het regime van Ceaucescu, maar verliet in 1980 het land en woont sindsdien in Frankrijk. Na een aantal zware dramatische films (Cinemaarten vertoonde VA, VIS ET DEVIENS), waagde Mihileanu aan een komedie.

Hoofdpersonage Andreï Filipov was ooit de grote dirigent van het Orkest van het Bolshoi, maar sinds een aanvaring met het communistische bewind sjokt hij door het gebouw met het schoonmaakwagentje. Wanneer in de directiekamer een fax binnenrolt van het Parijse Châtelet Theater, dat het Bolshoi-orkest wil boeken, besluit Filipov een alternatieve versie van het orkest samen te stellen. Met hemzelf als dirigent, en een voormalige KGB-topman als manager. Filipov gaat niet zomaar naar Parijs. Het heeft alles met de jonge, beeldschone soliste Anne-Marie Jacquet te maken, en met het vioolconcert van Tsjaikovsky dat hem extreem na aan het hart ligt.

Mihaileanu heeft soms nog moeite om zijn grappen scherp te houden in lijn met het verhaal, maar als het orkest aan het einde losbarst in het vioolconcert van Tsjaikovski zorgt dat voor de nodige ontroering.

 

 

 

The Concert werd door de 69 bezoekers gewaardeerd met gemiddeld 4.19.