WOMEN WITHOUT MEN

Dinsdag 2 november 2010 

Poorterij  20.15 uur
Duur:  99 minuten

Regie: Shirin Neshat, Shoj Azari                                
Met:   Pegah Ferydoni, Shabnam Toloui, Orsolya Tóth, Arita Shahrzad          

 

Regisseur Shirin Neshat, Iraanse van geboorte maar woonachtig in de VS, is vooral bekend van haar indrukwekkende, vaak zeer esthetische foto's en video-installaties die steevast de positie van vrouwen in de islamitische wereld tot onderwerp hebben. Met women without men, haar eerste film waaraan ze meer dan zes jaar werkte, won ze in 2009 een Zilveren Leeuw tijdens het Filmfestival in Venetië. De film is gebaseerd op een boek van Shahrmoush Pársipour.

Women Without Men is een magisch realistisch verhaal over vier vrouwen die elkaar treffen in een boomgaard ver buiten de bewoonde wereld. De film speelt zich af in 1953, het jaar waarin de CIA en de Britse MI6 de democratisch gekozen premier Mohammed Mossadeq ten val brachten, omdat die de Iraanse oliereserves nationaliseerde. De vier vrouwen zijn onderling erg verschillend. We volgen een generaalsvrouw, een politiek activiste, een streng religieuze vrouw en een prostituee.
De film is overtuigend door de gestileerde, gedragen, bijna surrealistische toon en vormgeving die Neshat heeft gekozen. Met schitterende camerabewegingen en zorgvuldige  beeldcomposities in rijke kleuren. Het is een afscheid van een tijd dat vrouwen zoals Munis, Faezeh, Fahhri en Zarin nog hoop zagen voor de toekomst.