inshallahaboy

 

INSHALLAH A BOY
Dinsdag 5 maart 2024, 20:00 uur,
De Poorterij
Duur: 113 minuten (met pauze)
Regie: Amjad Al-Rasheed
Cast: Mouna Hawa, Haitham Omari, Yumna Marwan
 
Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag, dat zoals ieder jaar op 8 maart plaatsvindt, koos gastprogrammeur Stichting Kompas ‘Inshallah a boy’ van regisseur Amjad Al-Rasheed.
 
Nawal en haar man Adnan leiden met hun dochtertje Nora een rustig leventje in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Maar als Adnan plots overlijdt, komt Nawal in een neerwaartse spiraal waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt. Omdat Nawal geen zoon heeft komt een deel van de erfenis haar zwager Rifqi toe, die zijn recht opeist en beslag wil laten leggen op haar huis. Nawal doet er alles aan om zichzelf en haar dochter te beschermen, en beweert voor de rechter dat ze zwanger is. Een wanhopige list met een beperkte houdbaarheid, maar zo gunt ze zichzelf een beetje tijd om haar leven te ordenen.
 
Geïnspireerd door de netelige situatie van een familielid, onderzoekt Al-Rasheed hoe in vrouwenhaat gewortelde wetten en tradities de vrijheid van vrouwen in Jordanië blijven verstikken. Maar ‘Inshallah a boy’ is niet louter een aanklacht tegen een absurd systeem, maar ook een meeslepend verhaal met verrassende wendingen, mooie nuances en gedegen acteerwerk.