yuni
YUNI
Dinsdag 30 januari 2024, 20.00 uur,
De Poorterij
Duur: 95 minuten (pauze)
Regie: Kamila Andini
Met: Arawinda Kirana, Asmara Abigail, Sekar Sari
 
De 16-jarige Yuni is de beste leerling van haar school. Ze wil verder studeren, maar er is geen geld en er zijn ook andere obstakels: de islamitische restricties binnen de Indonesische gemeenschap nemen steeds meer toe en het is duidelijk dat in deze omgeving ouders liever zien dat hun dochter goed trouwt, dan dat ze gaat studeren.
 
En dus belanden de huwelijksaanzoeken op Yuni’s bord en terwijl ze ieder aanzoek overweegt, begint Yuni aan een reis van zelfontdekking en zoekt ze de grenzen op van wat een meisje in haar situatie mag doen.
 
‘Yuni’ is een prachtig geacteerd, kleurrijk vormgegeven verhaal over de culturele druk op Indonesische tienermeisjes om een gearrangeerd huwelijk aan te gaan, en floreert als een portret van een jonge vrouw die klem zit tussen twee werelden, die grip probeert te krijgen op wie ze is, en de culturele en sociale druk voelt om zich te verzetten. Yuni is echter meer een kunstwerk dan een activistisch verhaal. De film oordeelt nooit, hij geeft gewoon weer, en doet dat met gratie en evenwicht.

 

YUNI WERD DOOR 90 BEZOEKERS GEWAARDEERD MET EEN 3,6