NORDWAND

Dinsdag 19 oktober 2010

Poorterij 20.15 uur

Duur: 121 minuten

 

Regie: Philipp Stölzl
Met: Benno Fürmann, Florian Lukas, Johanna Wokalek
 

 

 

 

Nordwand is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de bloedstollende beklimming van de Eiger in 1936. De noordwand van de Eiger in de Zwitserse Berner Alpen - 1800 meter rots en ijs bijna verticaal naar beneden - geldt als de moeilijkste en gevaarlijkste klim van Europa. De onherbergzame helling vol ijsvelden en lawinegevaar heeft al vele bergbeklimmers het leven gekost.

Ook de Duitsers Toni Kurz en Andi Hinterstoisser deden een poging, met twee Oostenrijkse klimmers. De nazipers maakte er een hele happening van: de jongens waren niet zomaar dapper, maar nationale helden die hun leven waagden om de eer van het Groot-Duitse Rijk te verdedigen. Toni en Andi zijn geen nazisympathisanten, de berg bedwingen is hun enige doel. Niet voor niets is hun standaardgroet ‘Berg Heil’.
Stölzl schetst het contrast tussen de steeds gruwelijker condities op de berg en de luxe in het viersterrenhotel beneden.

Stölzl geeft een angstwekkend realistisch beeld van de beklimmingen en je zit menigmaal te huiveren. De film is een waardige opvolger van het, ook door Cinemaarten vertoonde, ijzingwekkende TOUCHING THE VOID (2003). Alleen heeft de regisseur helaas een uit de toon vallende romance toegevoegd.