living.jpg
LIVING
Dinsdag 16 MEI 2023  20:00 uur
De Poorterij
Duur: 102 min. (met pauze)
Regie: Oliver Hermanus.
Met: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Tom Burke, Alex Sharp
 

Mr. Williams is afdelingshoofd bij de Londense Stadswerken. Daar weet hij met poëtische gratie plannen en voorstellen te verschuiven en uit te stellen. Als blijkt dat hij terminaal ziek is, leeft hij op en besluit hij om daadwerkelijk iets te doen aan een project dat al een eeuwigheid van tussen kastje en muur wordt geslingerd.

Het warme ‘Living’ is een remake van Akira Kurosawa’s ‘Ikiru’, wat een verfilming was van Tolstoy’s ‘De dood van Ivan Ilyic’. De getalenteerde regisseur Oliver Hermanus mocht aan de slag met een scenario dat is herschreven door Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro, auteur van boeken als ‘The Remains of the Day’ en ‘Klara and the Sun’, die het verhaal verplaatste naar het stijve Londen van de jaren vijftig.  Als kers-op-de-taart schittert acteur Bill Nighy als Rodney Williams; een prachtige, elegante vertolking die hem een Oscar nominatie opleverde voor ‘Beste Acteur’.

Tolstoy, Kurosawa en Ishiguro gaven allen de parabel over ‘de zin van het leven’ een vleugje cynisme, wat ook nu resulteert in een geestig, af toe bitter maar bovenal aangrijpende vertelling.

 

LIVING WERD DOOR 89 BEZOEKERS GEWAARDEERD MET EEN 4,18

4