cow.jpg
COW
Dinsdag 24 januari 2023  20:00 uur
De Poorterij
Duur: 94 minuten (met pauze)
Regie: Andrea Arnold
 
Over een periode van enkele jaren observeert Cow de melkkoe Luma gedurende haar levenscyclus, van kalveren en melk geven tot de beproevingen van de ouderdom, te midden van de gestructureerde werkdagen op de boerderij. Medewerkers begeleiden Luma en de vele andere koeien naar de stallen waar ze worden aangesloten op melkmachines, naar velden waar ze ravotten, naar hokken waar ze zich voeden, naar de stal waar Luma weer zwanger wordt. 
Hoewel Cow je zal bijblijven als je je volgende pak melk koopt, is de film ook geen pamflet voor veganisme. Regisseur Andrea Arnold is er ook niet op uit om Luma of de andere koeien rondom haar te vermenselijken. Maar het is ook niet zo dat ze de kijker op afstand houdt.
Tegen het einde van Arnolds hartstochtelijke project voel je je echt verbonden met Luma en haar soortgenoten, en raak je bezorgd over hun welzijn in de omstandigheden waarin zij leven. Haar moederschap, haar lichaam, haar gevangenschap, haar eenzaamheid, haar bestaan: Luma zien, dat is waar het uiteindelijk in Cow om draait.

 

 

39 BEZOEKERS WAARDEERDEN COW MET EEN 3,83

 

-