mass.jpg
MASS
Dinsdag 4 oktober 22  20:00 uur
Duur: 111 minuten (met pauze)
Regie: Fran Kranz
Met: Jason Isaacs, Martha Plimpton, Ann Dowd, Reed Birney

 In een kleine, helder verlichte zijkamer van een kerk ontmoeten twee echtparen elkaar om te spreken over een tragedie die een zware stempel heeft gedrukt op hun levens: ze verloren elk een zoon bij een schietpartij op een middelbare school. Nu zitten de ouders van het slachtoffer tegenover de ouders van de dader. Ze hebben zich goed op dit gesprek voorbereid en proberen beleefd en kalm te blijven, maar de zoektocht naar de juiste woorden blijkt lastig en hun inlevingsvermogen wordt tot het uiterste op de proef gesteld.

Mass zal bij filmliefhebbers doen denken aan evenzeer uitmuntende ‘kamerspel-films’ als 12 Angry Men en Glengarry Glen Ross. Zonder één flashback naar het drama bestaat het overgrote deel van de film uit de zware opgave van de vier hoofdpersonages om het onzegbare onder ogen te zien. De resultaten zijn nooit minder dan meeslepend, en er zijn meerdere momenten die zo goed zijn als acteerwerk maar kan zijn.

Fran Kranz levert een psychologisch geraffineerd speelfilmdebuut af over de onmacht, pijn en emotionele complexiteit van rouw en de welhaast onmogelijke verwerking daarvan.

 

51 bezoekers

4