l-evenement.jpg
L’EVENEMENT
Dinsdag 28 juni 22
Duur: 100 minuten (met pauze)
Met: Anamaria Vartolomei, Luàna Bajrami, Louise Orry-Diquéro, Kacey
Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Anna Mouglalis
 

De autobiografische roman van de Franse schrijver Annie Ernaux diende als basis voor de tweede speelfilm van de onbekende Audrey Diwan. Daarmee won ze de Gouden Leeuw in Venetië. De jonge Anne staat eind jaren vijftig op het punt examen te doen op een kostschool voor meisjes, om daarna Franse taal en literatuur te gaan studeren. Dan ontdekt ze dat ze zwanger is.

Ze weet al vrij snel wat ze wil: abortus. Studeren zit er anders niet meer in, en een bestaan als alleenstaande moeder op haar achttiende op het conservatieve, katholieke platteland zal ook heel moeilijk worden. Daarnaast weet ze al: ze zal haar kind daarvan de schuld geven, en nooit met heel haar hart ervan kunnen houden.

L’événement volgt de vastbesloten Anne van obstakel naar obstakel, terwijl de weken gaan tellen. De medische ingreep is nog verboden in Frankrijk. Er zijn het taboe en de sociale druk, ook van leeftijdgenoten.

Anne botst op het onbegrip van het schoolbestuur en de artsen die haar niet kunnen helpen, ook uit angst voor het gerecht te komen. Ze neemt de onvermijdelijke toevlucht tot het illegale circuit. Vartolomei draagt de film als Anne, die haar angst, pijn en eenzaamheid lang verborgen houdt voor de buitenwereld.

 

71 bezoekers

5