Hytti_nro6.jpg
HYTTI NRO 6
Dinsdag 26 april 22
Duur: 107 minuten (met pauze)
 Regie: Juho Kuosmanen
Met: Yuriy Borisov, Seidi Haarla, Yuliya Aug, Valeriy Nikolaev,
Polina Aug, Dinara Drukarova, Galina Petrova, Tomi Alatalo
 
Hytti nro 6, bekroond met de Grand Prix op het filmfestival in Cannes, speelt zich af in 1996. De Finse regisseur Kuosmanen weet de tijdgeest prachtig op te roepen, in de film die zich grotendeels afspeelt in de trein van Moskou naar Moermansk.
Hytti nro 6 is een ontroerend drama over twee mensen die noodgedwongen een slaapcoupé delen. In grote lijnen vertelt Hytti nro 6 het verhaal over tegenpolen. De Rus Ljoha (Yuriy Borisov) is een onbeholpen hork, de Finse Laura (Seidi Haarla) een zoekende twijfelaar. De eerste ontmoeting is rampzalig. Ljoha is stomdronken, lomp en seksistisch. Maar Laura moet het ermee doen, een andere plek in de slaaptrein is niet beschikbaar.
Weinig films bieden zo’n sterk besef van tijd en plaats. Dat Kuosmanen echt in een rijdende trein filmde in plaats van in een studio, draagt daaraan bij. De trein is veel meer dan een decor; hij geeft richting en structuur, met de tussenstops als hoofdstukken. De bestemming ligt open. Waar het naartoe moet met die twee mensen in coupé 6, dat kunnen ze alleen zelf bepalen.

76 bezoekers

-