iloiloILO ILO
Dinsdag 29 september 2015
Poorterij 20.15 uur
Duur:99 minuten

Regie: Anthony Chen

Met:    Yeo Yann Yann, Chen Tianwen, Angeli Bayani, Koh Jia Ler, Peter Wee

 

Gebaseerd op zijn eigen jeugd in de negentiger jaren in Singapore vertelt debuterend regisseur Anthony Chen een schijnbaar simpel verhaal over een gebroken gezin en de heilzame invloed van een werkster.
Er heerst economische ellende in het Singapore van de jaren negentig, een snel toenemende werkloosheid, gebroken families en mensen die radeloos worden. Toch is de Filipijnse Teresa hierheen gekomen om geld te verdienen voor haar pasgeboren, thuis achtergelaten zoontje. Ze komt terecht in de nieuwbouwflat van Keng Teck Lims gezin, waar frictie ie tussen de echtelieden. Hij is stiekem werkloos, zijn hoogzwangere echtgenote Hwee Leng een gefrustreerde secretaresse, en hun 10-jarige verwende zoontje Jiale doet het erg slecht op school. Gedwee voegt Teresa zich naar de wensen van haar opdrachtgevers. Ze moet haar paspoort inleveren en slapen op een matrasje in  de kamer van Jiale. Poetsen, wassen, koken, oppassen op Jiale, Teresa doet alles zonder protest.
 
Met zijn afwisselend verstikkende, bitter-komische en aangrijpende regiedebuut brengt Chen een mooie hommage aan de volhardende heldin uit zijn jeugd. Ilo Ilo is een gaaf, rijk en ontroerend familieportret. Hij won in Cannes de Camera d'Or voor zijn film, de prijs voor het beste debuut.

 


 

De 54 bezoekers waardeerden de film met een gemiddelde van 3,34

 

3