THE HUMAN RESOURCE MANAGER

Dinsdag 1 november 2011

Poorterij 20.15 uur

Duur  103 minuten

 

Regie: Eran Riklis
Met: Mark Ivanir, Noah Silver
Guri Alfi, Papil Panduru

 

 

Riklis heeft al een aantal kritische films gemaakt over de Israëlische maatschappij (The Syrian Bride en Lemon Tree). In zijn laatste film brengt hij opnieuw zijn boodschap op een tragikomische en absurde manier.

Een human resource manager van een broodfabriek heeft zijn dochter en vrouw van zich vervreemd en op het werk haalt hij ook niet het beste in de mens naar boven. Een Roemeense immigrante, een schoonmaakster op de fabriek, blijkt bij een aanslag om het leven te zijn gekomen. Op de fabriek werd ze niet gemist, maar een journalist stelt het gedrag van het bedrijf aan de kaak. De resource manager krijgt opdracht om de vrouw naar haar geboorteland terug te brengen, waarbij hij gevolgd wordt door de journalist.

De film wordt een roadmovie, waarbij de manager grote problemen heeft te overwinnen. Met een gammel busje, met daarop het lijk van de vrouw trekt hij door Roemenië, op zoek naar haar geboortedorp. In zijn trektocht vindt de manager zichzelf terug.

Riklis snijdt een gevoelige kwestie aan: de film roept de Israëliërs op om hun geluk niet in grond — de bezette gebieden — te zoeken, maar in de kwaliteit van de samenleving. Achter de tragikomedie schuilt de brandende kwestie van de Israëlische identiteit.

Wat voor land wil Israël zijn?

 

De 84 bezoekers gaven The Human Resources Manager gemiddeld 3.62.