BIUTIFUL

Dinsdag 20 september 2011

Poorterij 20.15 uur

Duur  138 minuten

 

Regie: Alejandro González Iñárritu 

Met: Javier Bardem, Blanca Portillo en Rubén Ochandiano

 

 

 

 


Uxbal (Javier Bardem) is organisator van een clandestien handelsnetwerk, in Barcelona, van Afrikaanse handelaars. Bardem kreeg voor zijn rol, uitzonderlijk voor een niet Engelstalige film, een Oscarnominatie.

De geboren sjacheraar krijgt te horen dat hij hooguit nog twee maanden te leven heeft. Niet dat hij echt de kans krijgt om te berusten in zijn lot of in het reine te komen met zichzelf. Het tegenovergestelde gebeurt: hoe meer hij probeert zijn leven goed af te sluiten, hoe meer hij het kwade over zich afroept.

Zijn illegale handel stort als een kaartenhuis in elkaar. Zijn manisch-depressieve moeder weer toelaten in het leven van zijn kinderen blijkt ook een slecht idee. Bij ieder toiletbezoek wordt het Uxbal duidelijk dat de klok onverbiddelijk aan het aftikken is. Ook communiceert hij als bijverdienste met pasgestorvenen, op verzoek van nabestaanden.

BIUTIFUL laat de mens in een neerwaartse spiraal zien. Iñarritu toont mededogen met de falende mens. Niemand zoekt het kwaad opzettelijk op.

Lezers van de Volkskrant kozen de film tot beste van het jaar.

 

De 113 bezoekers van Biutiful zagen een prachtige film gezien de score van 4.27