prs-prophete-unUN PROPHETE

Dinsdag 14 september 2010

Regie: Jacques Audiard                                            

Met:   Tahar Rahim, Niels Arestrup , Adel Bencherif, Hichem Yacoubi

Poorterij 20.15 uur

Duur: 149 minuten

 

 

 

Met negen onderscheidingen was het gevangenisepos Un prophète de grote winnaar bij de uitreiking van de Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen. Un prophète van regisseur Jacques Audiard werd onder meer uitverkoren tot beste Franse film.

Un prophète is een grimmig drama over de carrière van een jonge Arabier in een Franse gevangenis. Malik, een slimme, maar naïeve analfabeet die in het begin alles verbijsterd over zich laat komen, is in zijn hart misschien geen slechte jongen, maar dat maakt in de gevangenis niets uit. Het is meedoen of ten onder gaan. Malik besluit mee te doen, ook al betekent het dat hij zich moet inlikken bij een van de oudere bendeleiders en dat hij zich bij wijze van toelatingsexamen op gruwelijke wijze van zijn laatste morele houvast moet ontdoen. Een scène die de kijker nog lang zal heugen. Wat begint als een doorsnee gevangenisdrama met pittige staaltjes racisme, corruptie en strijd om de macht, groeit langzaam uit tot een verontrustende metafoor over een wereld waarin het houvast van moraal en andere structuur ontbreekt.

Niet alleen de regisseur werd op diverse filmfestivals gelauwerd, maar ook Tahar Rahim kreeg een César voor zijn rol. Ook Niels Arestrup speelt zijn rol als oudere bendeleider zeer overtuigend.

 

 

4,5