ghostwriterGHOST WRITER

Dinsdag 7 september 2010

Regie: Roman Polanski                                            

Met:   Ewan McGregor, Kim Cattrall , Pierce Brosnan,

Tim Preece, James Belushi, Olivia Williams, Tom Wilkinson

Poorterij 20.15 uur                      

Duur:  128 minuten

 

 

Polanski voltooide zijn nieuwe thriller The ghost writer in Zwitserse hechtenis, na zijn arrestatie in verband met een Amerikaanse zedenzaak uit 1977. De wrange overeenkomst tussen de positie van Polanski, die in Zwitserland dacht beschermt te zijn tegen de Amerikaanse justitie en zijn hoofdpersoon Lang, een Britse politicus die naar de VS vertrekt om zo niet uitgeleverd te worden aan het gerechtshof in Den Haag, is evident.

De romanverfilming draait om een anonieme broodschrijver die de gortdroge autobiografie van een voormalige Britse premier tot een bestseller moet bewerken. Hij vervoegt zich bij de Amerikaanse strandvilla van de politicus, die door zijn beleid in de oorlog tegen terreur wereldwijd ter discussie staat. De overeenkomsten tussen de fictieve staatsman Lang en Tony Blair zijn overduidelijk. Iedereen in de film heeft een dubbele agenda, de uitgevers, Langs vrouw zijn secretaresse en niet in het minst Lang zelf.

Alhoewel Polanski dicht bij het originele boek blijft, regisseert hij The Ghostwriter niet als een klassieke politieke thriller. Elk van de personages vergroot hij net een tikje uit, zodat de filmversie eerder amusant is dan bloedstollend. Pierce Brosnan heeft een glansrol als gehaaide staatsman. The ghost writer werd in Berlijn bekroond met een Zilveren Beer.