selmaSELMA
Dinsdag 9 Juni 2015
Poorterij 20.15 uur

Duur:128 minuten

Regie: Ava DuVernay Met:   David Oyelowo, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Tom Wilkinson, Tim Roth, Trai Byers, Stephan James

 
Selma laat de protestmars zien van Martin Luther King van Selma in Alabama naar de hoofdstad Montgomery. Indrukwekkend waar gebeurd verhaal over Martin Luther King’s campagne om gelijk stemrecht te krijgen.
In 1965, ruim een eeuw na de Amerikaanse Burgeroorlog, barsten in de staat Alabama diverse protesten los. De Afro-Amerikaanse bevolking eist stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanningen lopen hoger op na de dood van een jonge Afro-Amerikaan en de arrestatie van de Afro-Amerikaanse Annie Lee Cooper en explodeert wanneer de protestmars van het stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery eindigt met bruut geweld en de boeken ingaat als Bloody Sunday. Ze laten het er echter niet bij zitten. Onder leiding van Martin Luther King, Jr. ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit.
De strijd van Martin Luther King, Jr. voor gelijkheid van stemrecht eindigt op 6 augustus 1965, wanneer president Lyndon B. Johnson de Voting Rights Act wet ondertekent, waarin is vastgelegd dat elke Amerikaan stemrecht heeft ongeacht huidskleur of afkomst..
Selma een warmbloedige, aangrijpende en zelfs komische film, die de strijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging volledig recht doet met uitstekend acteerwerk van David Oyelowo als Martin Luther King.

 

 

 

 De 68 bezoekers waardeerde de film met een 4.5

-