Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag, dat zoals ieder jaar op 8 maart plaatsvindt, koos gastprogrammeur Stichting Kompas ‘Inshallah a boy’ van regisseur Amjad Al-Rasheed.
 
Nawal en haar man Adnan leiden met hun dochtertje Nora een rustig leventje in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Maar als Adnan plots overlijdt, komt Nawal in een neerwaartse spiraal waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt. Omdat Nawal geen zoon heeft komt een deel van de erfenis haar zwager Rifqi toe, die zijn recht opeist en beslag wil laten leggen op haar huis. Nawal doet er alles aan om zichzelf en haar dochter te beschermen, en beweert voor de rechter dat ze zwanger is. Een wanhopige list met een beperkte houdbaarheid, maar zo gunt ze zichzelf een beetje tijd om haar leven te ordenen.
 
Geïnspireerd door de netelige situatie van een familielid, onderzoekt Al-Rasheed hoe in vrouwenhaat gewortelde wetten en tradities de vrijheid van vrouwen in Jordanië blijven verstikken. Maar ‘Inshallah a boy’ is niet louter een aanklacht tegen een absurd systeem, maar ook een meeslepend verhaal met verrassende wendingen, mooie nuances en gedegen acteerwerk.

 

Welkom bij Cinemaarten

- We draaien films altijd op dinsdagavond om 20:00 uur. De Poorterij is geopend vanaf 19:30 uur. 
- De films worden gedraaid met een pauze (tenzij anders aangegeven)
- De kaartverkoop aan de kassa gaat dicht om 19:55 uur. Graag rekening mee houden
- Het is NIET mogelijk om aan de kassa met contact geld te betalen, alleen pinbetalingen.
- Toegangskaarten kunnen online worden besteld! 

FILMKAARTJE KOPEN 

ANIMALIA WERD DOOR 58 BEZOEKERS GEWAARDEERD MET EEN 3,3

17 september 2024

CITY OF WIND (A YOUNG SHAMAN)

FILMKAARTJE KOPEN 

CityofWind poster

De 17-jarige Ze is een student die in zijn vrije tijd als spiritueel sjamaan communiceert met de geest van zijn voorouders. Als hij na een seance voor leeftijdsgenoot Maralaa verliefd op haar raakt moet hij jongleren tussen traditie en moderniteit, gemeenschappelijke plichten en zijn persoonlijke verlangens.

leesmeer

24 september 2024

FREMONT

Fremont poster

“Mensen met herinneringen schrijven het mooist” zegt Donya’s baas, eigenaar van een kneuterig, Californisch familiebedrijf dat gelukskoekjes maakt. Toch wil de Afghaanse Donya niet te veel aan het verleden denken terwijl ze de ene na de andere gelukmakende boodschap in de koekjes stopt.

leesmeer

1 oktober 2024

LE TABLEAU VOLE

letableauvole poster

Naar een waargebeurd verhaal.

Op een dag verneemt André Masson, veilingmeester bij Scottie’s, het nieuws dat een schilderij van Egon Schiele gevonden is bij een jonge arbeider in Mulhouse. Een sceptische André gaat ter plaatse en komt oog in oog te staan met het authentieke werk dat sinds het jaar 1939 spoorloos verdween. Deze vondst kan de carrière van André een grote boost geven, maar brengt hem evengoed in gevaar.

8 oktober 2024

TATAMI

tatami poster

Halverwege het wereldkampioenschap judo ontvangen Leila en haar coach Maryam een ultimatum van de Islamitische Republiek Iran: Leila moet een blessure faken en verliezen. Als ze weigert, zal ze worden bestempeld als een verrader van de staat. Met haar eigen vrijheid en die van haar familie op het spel staat Leila voor een onmogelijke keuze. Zal ze zich schikken naar het Iraanse regime, zoals haar coach Maryam haar smeekt te doen? Of zal ze doorvechten en gaan voor goud?

15 oktober 2024

UN SILENCE

unsilence poster

Astrid is getrouwd met een gewaardeerde advocaat. Gedurende de 25 jaar dat ze samen zijn wordt ze echter het zwijgen opgelegd. Hun kinderen hebben er genoeg van en willen gerechtigheid waardoor het evenwicht binnen het gezin ernstig wordt verstoord.

22 oktober 2024

FOUR DAUGHTERS

fourdaughters poster

Het leven van Olfa, Tunesische en moeder van 4 dochters, schommelt tussen schaduw en licht. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Om hun afwezigheid goed te maken en het verhaal van Olfa en haar dochters te vertellen, doet Kaouther Ben Hania beroep op professionele actrices. Een intieme reis vol hoop, rebellie, geweld, overdracht en zusterschap die de fundamenten van onze samenlevingen in twijfel zal trekken.