aboutdrygrasses

ABOUT DRY GRASSES
Dinsdag 2 april 2024, 19:30 uur,
De Poorterij
Duur: 197 minuten (met pauze)
Regie: Nuri Bilge Ceylan
Met: Deniz Celiloglu, Musab Ekici, Merve Dizdar, Ece Bagci
 
Samet is een basisschool leraar in een traditioneel dorp die droomt van een baan in zijn geboortestad Istanboel, maar slijt ondertussen nihilistisch zijn dagen bevangen door duistere fantasieën. Na een aantal onverwachte gebeurtenissen die hij zelf nauwelijks kan bevatten lijkt Nuray, een collega-lerares die in het verleden door haar politiek activisme gehandicapt is geraakt, precies de ontsnapping die Samet nodig heeft.
 
‘About dry grasses’ is gestructureerd als een grootse roman, subtiel en elliptisch, en ontvouwt zich met Chekhoviaanse gratie en een scherp begrip van karakter. Regisseur Ceylan stuurt het lugubere drama door de toppen en dalen van Oost-Turkije. Terwijl Samet de grenzen laat vervagen tussen wat verwacht en aanvaardbaar is in het menselijk verlangen, toont Ceylan zich een meesterfilmer wiens observatie van machtsdynamiek ons leidt door een verhaal zo oud als de mensheid, maar op een manier die weinigen zouden durven.
 
Met haar indrukwekkende spel won Merve Dizdar als eerste Turkse vrouw de prijs voor beste actrice op het filmfestival van Cannes.

 

ABOUT DRY GRASSES WERD DOOR 60 BEZOEKERS GEWAARDEERD MET EEN 3,81

4