vortex
VORTEX
Dinsdag 31 januari 2023  20:00 uur
De Poorterij
Duur: 142 minuten (met pauze)
Regie: Gaspar Noé
Met: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret
 
Vortex is een aangrijpend portret van een bejaard echtpaar dat de slotfase van hun samenzijn bereikt. De vrouw, ooit arts, heeft moeite haar man te herkennen en loopt angstig door hun labyrintische appartement, in de hoop iets vertrouwds te vinden. De echtgenoot, een filmcriticus, is een nukkige intellectueel, die de achteruitgang van zijnvrouw vooral ziet als ongemak.
 
Taboedoorbrekend provocateur Gaspar Noé staat niet bekend om zijn zachte aanpak maar doet het met Vortex rustiger aan. De enige herinnering aan zijn gedurfde, esthetische regiestijl is een split-screen techniek, die hier wordt gebruikt om de onthechting en desoriëntatie van dementie over te brengen. Maar ook in Vortex kijkt Noé niet weg voor de slechte kanten van de mens.
 
De vermaarde actrice Françoise Lebrun en giallo-regisseur Dario Argento (zijn eerstehoofdrol) geven ingetogen maar charismatisch invulling aan hun natuurgetrouwepersonages, en het sluimerende tempo van de film geeft het verhaal een wanhopigeonvermijdelijkheid. En zo maakt Noe met Vortex toch een buitengewoon verpletterendefilm, hard en meedogenloos maar tegelijkertijd warm en menselijk.

 

80 BEZOEKERS WAARDEERDEN VORTEX MET EEN 3,67

3