THE TREE OF LIFE

Dinsdag 13 SEP 2011

Poorterij 20.15 uur

Duur  138 minuten

 

Regie:  Terrence Malick

Met: Brad Pitt, Sean Penn en Jessica Chastain e.a.

 

 

 

 

Dertig jaar zou Terrence Malick aan THE TREE OF LIFE gewerkt hebben. Hij kreeg er een Gouden Palm voor. Malick heeft de cyclus van het leven gevangen. Zowel het leven van de mens als van het universum.

Het verhaal wordt verteld door Jack O'Brien, een veertiger die terugkijkt naar momenten uit zijn jeugd waarin een strenge vader leert dat je behalve godsvruchtig vooral ook keihard moet zijn om succes te hebben. Dat bepaalt de sfeer in het gezin. Andere herinneringen lijken verteld te worden door de ogen van de veel zachtaardigere moeder, omdat Jack zich daarmee als kind het meest identificeerde.
Op een dag ontvangt het gezin een telegram met slecht nieuws, een gebeurtenis die bepalend zal blijken voor de levens van alle betrokkenen.

"The Tree of life" heeft prachtige beelden, die soms tegen kitsch aan liggen, maar is vooral een tegendraads meesterwerk. Malick begint bij het universum en gaat via zijn persoonlijke leven weer terug naar het universum. Het resultaat is een uiterst persoonlijke film van Malick geworden die desondanks over ons allemaal gaat.

 

 

De scores bij de 179 bezoekers bij The Tree of Life lagen zeer verdeeld.
13*1, 18*2, 51*3, 39*4 en 20*5 levert gemiddeld 3.25 op.