LOURDES

Dinsdag 5 oktober 2010
Poorterij 20.15 uur
Duur: 96 minuten

Regie: Jessica Hausner
Met: Sylvie Testud, Elina Lowensöhn, Bruno Todeschini

 

 

 

De Oostenrijkse regisseusse Jessica Hausner raakte gefascineerd door het geloof in wonderen. Ze koos voor het bekende wonderbedevaartsoord Lourdes, voerde talloze gesprekken met theologen en met de bisschop van Lourdes, en verkreeg toestemming om daar te filmen.

Christine, een vrouw in de dertig met multiple sclerose, is cynisch over het hele Lourdes gedoe. Voor Christine zijn de reisjes van de kerk echter de enige manier om er even uit te zijn. En uitgerekend Christine, staat op uit haar rolstoel om zomaar een paar stappen te zetten. Waarom Christine, en anderen niet ? Het is de eerste vraag die opkomt bij de mannen en vrouwen die samen met Christine naar Lourdes zijn gereisd. Allemaal hoopten ze op een wonder, op genezing, op een beter leven.
In Lourdes is een wonder niet zomaar een wonder. Een team artsen is er om vast te stellen of er medisch gezien iets bijzonders heeft plaatsgevonden.

Hausner filmde met een afstandelijke betrokkenheid. Ze observeert de religieuze kermis van simultaanmissen en massatoerisme. Hebben gelovigen meer recht op genezing? Met Lourdes laat Hausner de hoop, verwachting, angst en cynisme van de bedevaartgangers zien.